Katalog » Zdrowie Człowieka » SUPLEMENTY » Moje konto  
Start Dziedzictwo Natury Zdrowa Ziemia Koszyk Kontakt
Koszyk: 0 szt. Suma: 0,00 zł
Wyszukiwanie
Wyraz(y):
Przedział cenowy:
do
Wyszukiwanie zaawansowane
Kontakt
e-mailsklep@sklep-probioemy.pl
FAX+ 48 71 315 20 61
Tel+ 48 71 315 20 72
GSM+ 48 512 015 812

Godziny konsultacji
8:00 - 16:00
Powiadom znajomego
Powiedz o tym produkcie swoim znajomym
Nowości
Zobacz wszystkie
Informacje o produkcie
SCD Xtra Life 0,5L
Nasza cena: 195,00 zł
Zamawiana ilość:  
Kliknij aby powiększyć
Dostępność Dostępny
Stan magazynowy
Średnia ocena
Brak recenzji
Opis Etykieta produktu Linki Recenzje
Opis produktu
SUPLEMENT DIETY
Ekstrakt wspomagający aktywność pożytecznych mikroorganizmów przewodu pokarmowego

Cert. GIS-BŻ-Ż-4230-1519-4/MM/09

SCD Xtra Life
®
została stworzona w efekcie przeprowadzenia selektywnego procesu fermentacji ekologicznych: otrębów ryżowych, ryżu brunatnego, owoców papai, wodorostów laminaria digitata z zastosowaniem probiotycznej technologii SCD, a następnie poddana procesowi filtracji od 50 do 0,3 mikrona. Selektywnie fermentowane składniki poprawiają aktywność pożytecznych mikroorganizmów przewodu pokarmowego.

Naturalny ryż brązowy i otręby ryżowe są  jednymi z najbogatszych źródeł witamin, minerałów i antyoksydantów występujących w środowisku naturalnym, takich jak: witamina A, kompleks witamin B, E, kwas foliowy, biotyna i oryzanol. Papaja jest odżywczym owocem tropikalnego drzewa melonowca.

Owoce papai zawierają aminokwasy i witaminy.

Naturalne wodorosty Laminaria digitata są od lat podstawowym składnikiem żywieniowym społeczności nadbrzeżnych. Stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B i beta-karotenu.

SCD Xtra Life® jest ekstraktem zawierającym łatwo przyswajalny kompleks antyoksydantów, witamin, minerałów, enzymów, aminokwasów oraz związków pochodzenia roślinnego.

UWAGI:
W wyniku naturalnych procesów zachodzących w SCD Xtra Life® mogą wystąpić niewielkie  zmiany koloru, zapachu, smaku oraz wytrącanie się osadu na dnie butelki. Nie wpływa to na skuteczność jego działania.  Nie należy przekraczać zalecanych porcji do spożycia.

SKŁADNIKI:
Rewitalizowana, niechlorowana woda, ekstrakt z otrębów ryżowych, naturalny ryż brunatny, owoc papai, naturalne wodorosty, SCD ProBio Food®.

Załączniki: Certyfikat GIS-BŻ-Ż-4230-1519-4/MM/09
 


Antyoksydanty. Wielu naukowców uważa, że wolne rodniki tlenowe, są szkodliwym produktem ubocznym oddziaływania tlenu na organizm i wraz z upływem lat powodują zniszczenia podobne do korozji - wewnątrz naszych ciał. Zniszczenia spowodowane przez wolne rodniki jest łączone z wieloma chorobami, których występowanie staje się najczęstsze w drugiej połowie życia, (włączając poważne choroby serca, krążenia, schorzenia nowotworowe, oraz wszelkie inne stany zapalne.) Produkty bogate w antyoksydanty hamują procesy utleniania.

Antyoksydanty to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników.
Dzielimy je na dwie podstawowe grupy:

  • endogenne (wewnętrzne, istniejące w każdej komórce, chroniące organizm od środka),
  • egzogenne, dostarczane organizmowi z zewnątrz.

Do najważniejszych antyoksydantów endogennych zaliczane są enzymy antyoksydacyjne, związki drobnocząsteczkowe, różne wyspecjalizowane białka oraz koenzymy.

Szczególnie ważną rolę odgrywają:

  • dysmutaza nadtlenkowa (SOD - Super Oxid Dismutase),
  • peroksydaza glutationowa selenozależna,
  • katalaza,
  • reduktaza glutationowa,
  • transferaza,
  • poliaminy,
  • melatonina,
  • estrogen,
  • laktoferyna,
  • kwas moczowy,
  • kwas liponowy,
  • ceruloplazmina,
  • albumina,
  • glutation,
  • endogenny koenzym Q10.

Z kolei typowe antyutleniacze egzogenne - dostarczane wraz z pożywieniem lub w postaci specjalnie dobranych suplementów to:
 

  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • karotenoidy (@ i ß-karoten, likopen, luteina),
  • ksantofile,
  • egzogenny koenzym Q10,
  • polifenole

Do obu grup - egzogennej i endogennej - można zaliczyć dodatkowo biopierwiastki: cynk, miedź, selen, mangan, kobalt (rzecz jasna - w odpowiedniej ilości i w połączeniu z innymi składnikami).
Mamy więc w zasadzie cztery główne źródła zaopatrywania naszych organizmów w antyoksydanty:

  • enzymy,
  • naturalne witaminy,
  • organiczne składniki mineralne,
  • składniki sekundarne (wszelkie bioflawonoidy i inne związki).

Do tego dochodzą również niektóre wyspecjalizowane białka w postaci aminokwasów.
Wymienione antyoksydanty stanowią doskonałą broń i doskonałe zaopatrzenie całego układu immunologicznego w walce z zagrożeniami.
Warto, poznać dokładniej informacje dotyczące szczególnej grupy antyoksydantów, jakimi są polifenole i w ich grupie zwłaszcza OPC - oligomeryczne proantocyjanidyny. Przedstawimy je w dalszej części opracowania. 
Jak widać, można wzmacniać nasz układ immunologiczny, a przez to zdrowie, stosując dietę bogatą w antyutleniacze lub uprawiając umiarkowany sport czy trening w postaci długich pieszych wędrówek, aktywnej rekreacji, aktywnego przebywania na świeżym powietrzu. Na poziom antyutleniaczy endogennych mamy niewielki wpływ, natomiast zasadniczy na poziom antyoksydantów egzogennych.
Antyoksydanty chronią każdego z nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób.
Odpowiedni poziom antyoksydantów w organizmie ma także istotne znaczenie w profilaktyce zaburzeń czynności mózgu. Wiele badań wykazało zmniejszenie występowania dużej liczby chorób neurologicznych, łącznie z niedokrwieniem mózgu, chorobą Parkinsona i Alzheimera w grupach o dużym spożyciu jarzyn i owoców lub stosujących suplementację antyoksydacyjną. Wg amerykańskich instytucji - National Cancer Institute i National Research Council, odpowiedni poziom antyoksydantów może zapewnić dieta uwzględniająca nie mniej niż dwa różne owoce i trzy porcje różnych jarzyn dziennie. Tylko rodzi się tu pytanie: jakie owoce i jakie warzywa? Z pól i sadów nawożonych sztucznie i opryskiwanych pestycydami kilkanaście razy w okresie wegetacji?

Antyoksydanty są więc podstawowymi elementami układu antyoksydacyjnego organizmu. W jego jakości kryje się m.in. tajemnica długowieczności. Dwaj naukowcy, Miguci i Fleming przedstawili w 1986 r. hipotezę starzenia się w wyniku uszkodzeń utleniających. Inne badania (m.in. mediolańskiego zespołu badawczego) udowodniły niezbicie, że tajemnica długowieczności związana jest w dużej mierze ze sprawnym systemem antyoksydacyjnym organizmu.
Produkcji wolnych rodników znakomicie sprzyjają stresujący tryb życia, złe odżywianie, niektóre leki, zanieczyszczenia środowiska. Wolne rodniki tlenowe powstające w procesach spalania - palenia papierosów, spalania benzyny, promieniowania radioaktywnego, grillowania, smażenia potraw, w naturalnych procesach zachodzących w organizmie - muszą zostać „rozbrojone". Robią to przeciwutleniacze, tj. związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników.

Do wyjątkowo skutecznych, bo działających wewnątrz komórki, antyoksydantów należy duet witamin: A i E.

Najbardziej są skuteczne, gdy działają razem. Rozpuszczają się w tłuszczach, więc bez najmniejszego problemu przechodzą przez cienką lipidową błonę komórki i wnikają do jej wnętrza. Witaminy A i E blokują w komórkach agresywny, reaktywny tlen poprzez przyłączenie się do niego i oddanie swego elektronu. Dodatni uprzednio jon tlenu przyłączając brakujący mu elektron, którego na oślep szukał, staje się elektrycznie obojętną cząstką - ponownie życiodajnym tlenem. Witamina E i wszelkie karotenoidy (witamina A, ß-karoten) oraz koenzym Q10 chronią przed utlenieniem związki tłuszczowe we krwi i w obrębie błon komórkowych. Witamina C „wymiata" wolne rodniki z krwi i płynu otaczającego komórki. Glutation chroni przed wolnymi rodnikami wnętrze komórki. Enzymy antyoksydacyjne, których aktywność zależy od zaopatrzenia ustroju w pierwiastki śladowe, działają we wszystkich obszarach i układach.

Co jest źródłem antyutleniaczy egzogennych?

Wyjątkowo bogaty zestaw skutecznych antyoksydantów jest zawarty w wielu roślinach i suplementach z nich produkowanych: np. witamina A, E, C, koenzym Q10, beta-karoten, bioflawonoidy (antocyjany, proantocyjany, kurkumin, zeaksantyna, likopen, luteina, kumaryny i kwas chlorogenowy, kwas elagowy, genisteina, izotiocyjaniany i indole, fitoestrogeny, sulforafan). W badaniach prowadzonych przez University of Hawaii (USA) dowiedziono, że dieta obfitująca w środki spożywcze, które są dobrymi źródłami antyoksydantów (w tym przypadku badano cebulę, białe grejpfruty i jabłka), może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka np. oskrzeli aż o 50%! Wszystkie antyoksydanty odgrywają dodatkowo decydującą rolę we właściwym funkcjonowaniu błony komórkowej poprawiając tym samym przekazywanie substancji odżywczych z krwi do poszczególnych komórek. Pamiętać należy, że wskazany jest umiar w uzupełnianiu antyoksydantów za pomocą środków farmakologicznych. Nadmierne ilości syntetycznych witamin w tabletkach mogą wręcz zaszkodzić, w przeciwieństwie do naturalnych antyutleniaczy zawartych w sałatkach owocowo-warzywnych czy żywności specjalizowanej produkowanej na bazie naturalnych składników. Powinniśmy jeść dużo owoców i warzyw, ale trzeba również o czymś pamiętać. Środowisko życia roślin jest takie same jak zatrute środowisko, w którym żyje człowiek. Są więc one narażone na identyczne szkodliwe oddziaływania. Oznacza to, że rośliny także bronią się przed wolnymi rodnikami za pomocą zawartych w nich witamin A i E oraz innych antyutleniaczy. Większość witamin zawartych w roślinach może być więc unieczynniona, a ich działanie antyoksydacyjne już wykorzystane przez rośliny. W dodatku dzisiejsze rośliny zawierają znacznie mniej witamin i minerałów, niż 20-40 lat temu. Potrzeba więc znacznej ilości warzyw i owoców, by zapewnić skuteczną ochronę Twojemu organizmowi przed wolnymi rodnikami.

Czy ta odrobina surówki, która zjadasz codziennie (a zjadasz ją codziennie?) zapewni Ci doskonałe zabezpieczenie?

Fragmenty książki "Barwy Twojego Zdrowia - Tajemnice suplementacji". Autor: Janusz Dąbrowski


ULOTKA  do  POBRANIA

Pojemność opakowania: 0,5 litra
Data dodania produktu: 15 luty 2011.
Poprzedni produkt Produkt 2 z 5 w kategorii SUPLEMENTY Następny produkt
Klienci, zakupili także:
Melasa Butelka 1L
 Melasa Butelka 1L  25,00 zł
Opis produktu Melasa z trzciny cukrowej pochodząca z upraw ... 
EmFarma Kanister 10L
 EmFarma Kanister 10L  91,30 zł
EmFarma - gotowy do użycia.        EmFarma - to preparat zestawiony ze specjalnie dobranych kultur pożytecznych mikroorganizmów. Zadaniem EmFarma jest wprowadzenie równowagi mikrobiologicznej ... 
EmFarma Kanister 5L
 EmFarma Kanister 5L  59,40 zł
EmFarma - gotowy do użycia.        EmFarma - to preparat zestawiony ze specjalnie dobranych kultur pożytecznych mikroorganizmów. Zadaniem EmFarma jest wprowadzenie równowagi mikrobiologicznej ... 
EmFarma Butelka 1L
 EmFarma Butelka 1L  19,00 zł
EmFarma   Zastosowanie: zwierzęta i pomieszczenia inwentarskie  EmFarma - to preparat zestawiony ze specjalnie dobranych kultur pożytecznych mikroorganizmów. Zadaniem EmFarma jest wprowadzenie równowagi mikrobiologicznej ... 
EmFarma - Kanister 5L
 EmFarma - Kanister 5L  59,40 zł
EmFarma   Zastosowanie: zwierzęta i pomieszczenia inwentarskie  EmFarma - to preparat zestawiony ze specjalnie dobranych kultur pożytecznych mikroorganizmów. Zadaniem EmFarma jest wprowadzenie równowagi ... 
ApiFarma 1L
 ApiFarma 1L  32,40 zł
ApiFarma - kompozycja mikroorganizmów wytworzona w naturalnym procesie fermentacji, z udziałem pożytecznych mikroorganizmów na bazie SCD ProBio Original, ekologicznej melasy z trzciny cukrowej z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych ... 


927841 wywołań od 19 marzec 2011