Katalog » Co to jest natto i enzym nattokinaza? Moje konto  
Start Dziedzictwo Natury Zdrowa Ziemia Koszyk Kontakt
Koszyk: 0 szt. Suma: 0,00 zł
Wyszukiwanie
Wyraz(y):
Przedział cenowy:
do
Wyszukiwanie zaawansowane
Kontakt
e-mailsklep@sklep-probioemy.pl
FAX+ 48 71 315 20 61
Tel+ 48 71 315 20 72
GSM+ 48 512 015 812

Godziny konsultacji
9:00 - 16:00
Nowości
Zobacz wszystkie
Aktualności
Co to jest natto i enzym nattokinaza?   Data: 23 listopad 2011
Wstęp:

Co to jest natto i enzym nattokinaza?

Natto spożywane przez Japończyków, jest naturalnym produktem żywnościowym, dzięki któremu zawdzięczają oni swoją długowieczność i zdrowy wygląd. Jest to produkt otrzymywany z soi, którą w tradycyjny sposób poddaje się procesowi fermentacji; do gotowanych ziaren soi dodaje się pożyteczne bakterie Bacillus Natto. W trakcie procesu fermentacyjnego w masie sojowej wytwarzają się probiotyki - dobre bakterie, które ułatwiają trawienie i przyswajanie składników odżywczych.


Zawartość:
Czytaj Więcej
ProBio EMy posiadają w swoim składzie bakterie Bacillus Natto !

Co to jest natto ?

W składzie natto występuje specyficzny enzym zwany nattokinazą. Odkrycie tego enzymu przez doktora Hiroyuki Sumi było w tamtych czasach obiecującym odkryciem w dziedzinie zapobiegania i leczenia chorób układu krążenia. Dr Sumi podczas prowadzonych przez siebie badań wypróbował 173 produkty żywnościowe pod kątem ich zdolności wspierania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Nattokinaza okazała się najbardziej skuteczna. Od tamtego czasu wykonano dodatkowe badania nad nattokinazą, włączając w to 17 opublikowanych wyników badań w Japonii i w USA. Rezultaty badań były, skromnie mówiąc, bardzo ekscytujące. Enzym nattokinaza jest bezpieczniejszym i silniejszym środkiem niż aspiryna (rozpuszcza skrzepy).

Prawidłowy przepływ krwi jest kluczem do zdrowia.

Sprawny dopływ krwi do tkanek jest niezbędny, ponieważ krew jest transporterem dostarczającym składników odżywczych i tlenu do każdej komórki, przewozi przeciwciała do miejsc, gdzie są one potrzebne, wysyła na zewnątrz (przez skórę) nadmiar ciepła i transportuje na zewnątrz odpady.

Nie istnieje możliwość bycia zdrowym bez prawidłowego przepływu krwi.

Organizm wskutek niewłaściwego odżywiania , zatruty jest produktami przemiany materii, a także w miarę starzenia się wszystkie enzymy zaczynają działać słabiej lub w ogóle tracą swoje działanie.[..]

Nattokinaza:

- Wspiera prawidłowe krążenie krwi oraz jej prawidłową lepkość i gęstość.
- Pomaga utrzymać prawidłowy mechanizm krzepnięcia krwi.
- Wspiera produkcję plazminy, co pozwala redukować poziom fibryny w twoim organizmie.
- Pomaga utrzymywać ciśnienie krwi na normalnym poziomie.

Ponad 48 % wszystkich zgonów w Polsce jest wynikiem chorób układu krążenia.

Nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, powodują zmiany w naczyniach krwionośnych, prowadzące do zawału serca, udaru mózgu czy niewydolności nerek. Proteiny produkowane przez Bacillus Subtilis Natto w naturalny i całkowicie bezpieczny sposób pomagają utrzymać optymalną gęstość krwi. Minimalizują dzięki temu ryzyko zatorów krwi – główne czynniki powodujące choroby serca i choroby naczyń mózgowych.

Prawie co czwarty dorosły człowiek ma podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Szczególnie narażeni są odżywiający się głównie mięsem i tłuszczami. Naukowcy japońscy przeprowadzili badania, w wyniku których stwierdzono, ze już po miesiącu spożywania codziennej porcji natto, poziom cholesterolu spadł o prawie 10%. Kwas linoleinowy i lecytyna pomagają rozpuścić zawarty we krwi cholesterol oraz utrzymać naczynia krwionośne w elastyczności.

Jednym z elementów ludzkiego ciała, bez którego życie byłoby niemożliwe, są składniki mineralne, które stanowią aż ok. 4% masy ciała. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać makro- i mikroelementów, wiec ich brak należy uzupełniać drogą pokarmową. Natto jest bogatym źródłem składników mineralnych (potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, selen).

Sfermentowana soja jest również bogatym źródłem witamin (witamina B1, B2, B6, PP, E, K, A i C oraz witaminy B12 - niezbędnej dla wegetarian.

Witamny K zawiera dziesięciokrotnie więcej niż szpinak! A właśnie ta witamina odgrywa znaczącą rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek: asystując przy formowaniu kości, zapobiega osteoporozie. Podczas gdy witamina K1 występuje naturalnie m.in. w niektórych warzywach, witamina K2 występuje tylko w produktach poddanych procesowi fermentacji, takich jak ser czy miso; jednakże natto zawiera spośród nich największą ilość witaminy K2 - około 870mg na 100g natto. Japońskie badania dowiodły, że poziom witaminy K2 u ludzi cierpiących na osteoporozę jest niski w przeciwieństwie do ludzi nie mających problemów z tą chorobą.

Na uwagę zasługuje również działanie odtruwające natto: zapobiega zatruciu organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie papierosów, jak i nadmierne spożywanie alkoholu. Jak natto działa w tym przypadku? Prześledźmy mechanizm powstawania niedyspozycji zwanej potocznie kacem, a profesjonalnie-zatrucie organizmu alkoholem: etanol (C2H5OH) – podstawowy składnik każdego trunku - zostaje wchłonięty w przewodzie pokarmowym,
następnie ulega złożonej obróbce biochemicznej w wątrobie. Enzym zwany dehydrogenazą alkoholową przekształca trafiający tam etanol w - uwaga - trujący aldehyd octowy (CH3CHO). Wykazuje on 10-krotnie wyższą toksyczność niż etanol! Natto ma zdolność rozkłada aldehyd i eliminuje go z krwioobiegu, zanim nastąpią objawy kaca (bóle głowy, zaczerwienienia twarzy, nudności, wymioty).

Pisząc o dobroczynnym działaniu natto nie można zapomnieć o jego wpływie na jelita.

Każdemu z nas przynajmniej raz w życiu zdarza się kuracja antybiotykowa lub zażycie innych leków, zjedzenie modyfikowanej żywności czy też przenawożonych warzyw i owoców. Z tego powodu w jelitach potrafi nagromadzić się w krótkim czasie nawet do 10 kg mas kałowych, czasami twardych jak kamień, blokując przyswajanie czegokolwiek. Organizm nie otrzymując odpowiednich substancji odżywczych starzeje się i choruje od środka. Według wielu autorytetów, zła praca jelit jest przyczyną, że częstość występowania raka wzrosła z 4% do 25% ludności. Postęp gośćców, stwardnienia rozsianego, chorób serca i układu krążenia, chorób Parkinsona, Alzheimera i wielu innych rozwija się analogicznie. W zakolach i uchyłkach jelit tygodniami gniją, a potem kamienieją toksyny i resztki pokarmów! Są one cudowną pożywką dla pasożytów i różnych drobnoustrojów chorobotwórczych, które w jelitach rozmnażają się, potem giną, a ich odchody są z powrotem wchłaniane z jelit do krwiobiegu.

Sfermentowana soja - natto usuwa złogi i śluz znajdujący się w jelitach i przy okazji fizjologicznie obniża wagę ciała. Przywraca normalną mikroflorę i usuwa substancje toksyczne, mogące powodować powstawanie komórek rakowych. UŁATWIA WYPRÓŻNIANIE i zapewnia odpowiednią wilgotność i objętość stolca.

Kiedy jelita są czyste i nie mamy problemów z zaparciami, nasze ciało jest zdrowe, nie starzeje się przedwcześnie, a my możemy cieszyć się życiem. Oczyszczone jelita wpływają również na stan naszej skóry.

Doktor Mercola, który jest przeciwnikiem spożywania soi uważa, że produkty ze sfermentowanej soi, do których zalicza się natto, miso i tempeh, są zdrowe. Doktor ostrzega, że -zjadanie niesfermentowanej soi może być niebezpieczne dla zdrowia. Dlaczego? Po pierwsze, fitoestrogeny sojowe mogą imitować działanie żeńskich hormonów płciowych, a jak odkryto ma to niekorzystny wpływ na różne tkanki organizmu ludzkiego. Wypicie nawet dwóch szklanek mleka sojowego dziennie przez okres miesiąca oznacza spożycie wystarczającej ilości substancji chemicznej do wywołania zakłóceń kobiecego cyklu menstruacyjnego. FDA (Food and Drug Administration) kontroluje produkty zawierające estrogen, ale nie istnieją żadne sygnały ostrzegawcze, które dotyczyłyby samej soi.

Również kwas roślinny, posiadający szkodliwe właściwości, jest obecny w niesfermentowanych produktach sojowych. To stanowi problem, ponieważ kwas ten łączy się z pewnymi produktami utrudniając ich wchłanianie, co wywołuje bezpośrednie, fizyczne skutki w systemie trawiennym. Z kolei sfermentowana soja powstrzymuje skutki działania kwasu roślinnego i poprawia przyswajalność fitoestrogenów. Wytwarza również probiotyki - tzw. "dobre" bakterie, od których zależne jest prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu i które ułatwiają trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

Ogólnie rzecz biorąc, ludzie którzy w swojej diecie uwzględniają produkty sojowe sfermentowane, rzadziej chorują na nowotwory, mają więcej energii, gładszą skórę, szczuplejszą sylwetkę i dożywają późnej starości.

Niestety, natto w swojej tradycyjnej postaci ma glutowatą i kleistą konsystencję, przez co, mimo swoich właściwości zdrowotnych, zniechęca wielu Europejczyków, ale ostatnio pojawiła się nowość na naszym rynku: natto w postaci wysuszonej, dzięki której zawdzięcza swój estetyczny wygląd.

Źródło: http://www.inoczi.pl oraz http://www.vege.pl

Statystyka:
Przeglądano: 4219
Ilość komentarzy: 0
Napisz recenzję Dalej


731325 wywołań od 19 marzec 2011