Katalog » Lesaffre Polska S.A. Moje konto  
Start Dziedzictwo Natury Zdrowa Ziemia Koszyk Kontakt
Koszyk: 0 szt. Suma: 0,00 zł
Wyszukiwanie
Wyraz(y):
Przedział cenowy:
do
Wyszukiwanie zaawansowane
Kontakt
e-mailsklep@sklep-probioemy.pl
FAX+ 48 71 315 20 61
Tel+ 48 71 315 20 72
GSM+ 48 512 015 812

Godziny konsultacji
9:00 - 16:00
Nowości
Zobacz wszystkie
Aktualności
Lesaffre Polska S.A.   Data: 26 czerwiec 2011
Wstęp:
Lesaffre Polska

Rozmowa z Bartłomiejem Karamonem, kierownikiem produkcji roślinnej i rolniczego wykorzystania ścieków. Z wykształcenia ogrodnik, ukończył rolnictwo w Poznaniu. Dzięki jego zaangażowaniu i nowotarskiemu podejściu do tematu mikroorganizmów firma Lesaffre Polska od ponad 2 lat wykorzystuje ProBio Emy w swoich eksperymentach i uprawach roślin.



Zawartość:

Lesaffre Polska S.A. jest producentem drożdży oraz dodatków piekarskich.

Zakład Spółki w Wołczynie należy do najnowocześniejszych fabryk drożdży w Europie Centralnej. Polska Spółka jest częścią francuskiej Grupy Lesaffre, lidera branży drożdży piekarskich na świecie.

Grupa Lesaffre rozpoczęła swoją obecność przemysłową w Polsce w 1999 roku, przejmując Śląską Fabrykę Drożdży w Wołczynie, której początki działalności datuje się na rok 1893.

W 2002 r. została zawiązana spółka Lesaffre bio-corporation.

Dzięki kolejnym inwestycjom i udoskonaleniu jakości produktów od 2003 r. Lesaffre nie sprowadza już drożdży z zagranicy. Sprzedaż drożdży zarówno na rynku polskim jak i eksportową zapewnia produkcja krajowa w Wołczynie.

Lesaffre Polska SA posiada fabrykę drożdży piekarskich prasowanych świeżych i drożdży płynnych w Wołczynie, oddział produkujący polepszacze i mieszanki w Łodzi oraz Centrum Piekarnicze w Warszawie.

Od marca 2003 r. Spółka nosi nazwę Lesaffre Polska.

Działalność całej grupy Lesaffre i jej oddziałów na świecie jako spółki biotechnologicznej, skupia się na stałym rozwoju i wykorzystywaniu w procesie produkcyjnym nowoczesnych technologii, co pozwala osiągnąć najwyższe standardy jakościowe wytwarzanych towarów.

Lesaffre Polska produkuje drożdże dla użytkowników profesjonalnych – piekarnie i cukiernie oraz dla konsumentów.

Głównym produktem spółki na rynek profesjonalny są drożdże piekarskie.

 

Bartłomiej Karamon Kierownik produkcji roślinnej i rolniczego wykorzystania ścieków
DSC04919

Rozmawiam z Bartłomiejem Karamonem, kierownikiem produkcji roślinnej i rolniczego wykorzystania ścieków. Z wykształcenia ogrodnik, ukończył rolnictwo w Poznaniu. Dzięki jego zaangażowaniu i nowotarskiemu podejściu do tematu Firma Lesaffre Polska od ponad 2 lat wykorzystuje ProBio Emy w swoich eksperymentach i uprawach roślin.

Jakie jest główne zadanie Pana działu?

- Mój dział zajmuje się rolniczą naturalną oczyszczalnią ścieków. Mamy 1000 hektarów ziemi

z rurociągami, na których uprawiamy rośliny przystosowane do nawożenia i do potrzeb nawozowych w danym roku.

Kiedy po raz pierwszy usłyszał Pan o ProBio Emach?

- Ponad 4 lata temu gdy Pan Mariusz Maślanka przyjechał do mnie z ofertą likwidacji zapachów ścieków. Po poznaniu teorii nie mięliśmy  jednak przekonania do tego, ponieważ zapachy  ścieków po produkcji ścieków nie są uciążliwe.

I co było dalej?

- Nie przyjęliśmy tej propozycji, ale w między czasie rozpocząłem współpracę z IUNG Puławy zakład Herbologii I Technik Uprawy Roli odział we  Wrocławiu, z dr inż.Tomaszem Sekutowskim Umówiliśmy się na spotkanie i pojechaliśmy do gospodarstwa ogrodniczego we Wrocławiu Pana Tadeusza Turczuka.

I to był moment zwrotny?

- Tak, bo choć podchodziłem do tego sceptycznie to jednak oglądając jego gospodarstwo,

rośliny i słuchając o technologii stwierdziłem, że należałoby spróbować tego i u nas.

Czyli współpraca nie potoczyła się w kierunku zaproponowanym wcześniej, likwidacji zapachów?

- Nie. W kierunku uprawy roślinnej. Mamy około roku 900 hektarów roślin typowo rolniczych,

tj. pszenica (200 h), kukurydza (wiele odmian 500 h). Uprawiamy także rzepaki oraz rośliny energetyczne.

Jakie ilości pożytecznych mikroorganizmów zaczął Pan stosować?

- Na początku mało.

A gdzie najpierw?

- Zacząłem najpierw stosować Bio Emy w pszenicy, a na podstawie GPS, co roku bierzemy do analizy próbki gleby z tego samego miejsca i porównujemy wyniki.

I co Pan zaobserwował?

- Z tego co wynikało zaczęła się poprawiać przede wszystkim zawartość próchnicy. Jeżeli chodzi o składniki pokarmowe w naszych glebach jest wszystko, ze względu na to nawożenie rośliny mają wystarczająco pożywienia na cały okres wegetacji. Generalnie w polskich glebach procesy mineralizacji przeważają przez co spada aktywność biologiczna gleby i zawartość próchnicy. Zmienna pogoda powoduje  ze nasze gleby są narażone na erozje wodne i wietrzne. Aby zapobiegać tym procesom trzeba zwiększyć zawartość związków organicznych zwłaszcza próchnicy w glebie

Dlaczego zaczął Pan stosować ProBio Emy?

- Żeby przyspieszyć wytwarzanie próchnicy w glebie i wykorzystać lepiej potencjał plonotwórczy gleby

Jakie są efekty?

- Efekty są naprawdę pozytywne. Widać po wynikach analiz że poprawiło wykorzystywanie składników pokarmowych w glebie. Nastąpiło ich uruchomienie. Poprawiło się wykorzystywanie zwłaszcza azotu i fosforu.

Czyli poprawiła się przyswajalność, a na ile poprawiła się próchnica?

- od 0,2% do  0,5%

A ile było wcześniej?

- Poniżej 2 %

I w jaki okresie czasu to się stało?

- W okresie 2 lat

W jaki sposób przeprowadza Pan badania?

Badania przeprowadzamy na wybranych polach , miejsca pobierania prób do analiz glebowych są zawsze te same. Dawki stosowane to 30 litrów na ha. Oprysk wykonujemy na ściernisko  kiedy resztki pożniwne leża na polu zawsze w dni pochmurne, deszczowe lub zaraz przed spodziewanym deszczem tak aby gleba wchłonęła bakterie jak najlepiej i najszybciej

Wystąpił wzrost plonu?

- Oczywiście! Nastąpił wzrost o około  25-30% plonu w kukurydzy w porównaniu z resztą pola . Przyznam, że byłem bardzo zdziwiony. To samo pole, ta sama struktura, te samo nawożenie ściekami. Te ścieki to jest czysty nawóz o dużej zawartości potasu, mniejszej azotu. Druga ważna sprawa o ProBio Emach to jest rozkład resztek roślinnych. Stosujemy je na rozkład resztek kukurydzy, co jest bardzo ważne przy jej uprawie.

Kiedy Pan je zastosował?

- W tamtym roku, za radą Pana Mariusza Maślanki w deszczowe dni.

Co Pan zaobserwował?

- Nastąpił bardzo przyspieszony rozkład resztek kukurydzy. Najważniejszy jest właśnie rozkład i rozdrobnienie tych resztek żeby to było jak najbardziej wchłonięte przez mikroorganizmy w glebie. Wiemy że resztki pożniwne kukurydzy rozkładają się bardzo długo  dlatego zależy nam na jak najszybszym ich rozkładzie do form przyswajalnych.

Jak to się odbywa?

- Rozdrabiamy mechanicznie , ale przyspieszamy rozkład przez  oprysk drobnoustrojami.

Jakie efekty?

- Pierwszy efekt to lepsza orka dla pracownika i mniejsze zużycie paliwa, to zaobserwowaliśmy od razu.

Zmieniła się struktura gleby?

- Tak. Stała się lżejsza.

A drugi efekt?

- Poprawiła się zdrowotność roślin. W tym momencie  odnotowujemy mniejsze porażenie grzybami chorobotwórczymi roślin. Pszenica wygląda na zdrową  i wolną od chorób.

A jak wyglądają plony?

- Zbieraliśmy średnio w tamtym roku 9 ton kukurydzy a na poletkach doświadczalnych plon dochodził do 12 ton z ha. Program agrotechniczny pozostał bez zmian, ale dodatkowo stosujemy ProBio Emy.

Czy będzie kontynuacja nawożenia pożytecznymi mikroorganizmami?

- Jak najbardziej będzie, nawet w większej ilości.

Do tej pory ile ProBio Emów zostało zakupionych ?

- W 2009 roku zastosowaliśmy  tylko  300 litrów, w 2010 roku zużyliśmy  3 000 litrów, w tym roku już 1300 litrów, ale planuje jeszcze minimum 5 000 litrów (2011). Będziemy również stosować mikroorganizmy po zbiorach bezpośrednim opryskiem na resztki pożniwne.

Co myśli Pan o przyszłości i o pożytecznych mikroorganizmach - ProBio Emach?

- Będziemy stosować ProBio Emy dalej oraz prowadzić badania nad nimi. Mamy nadzieję że w najbliższej przyszłości pozwoli nam to na ograniczenie środków chemicznych stosowanych w Naszej firmie.

Dziękuje za rozmowę.

-Dziękuje również.

Główny nacisk Lesaffre kładzie na zamianę struktury gleby, przyswajalność pierwiastków mineralnych i ograniczania ich wypłukiwania. Azot, fosfor oraz potas są pobierane przez roślinę zdecydowanie szybciej i jest to bardzo widoczne. Wzrost plonowania kukurydzy po 2 latach stosowania ProBio Emów wynósł 30% czyli jest znaczący. Przy czym nie zostały ograniczone żadne działania agrotechniczne, nawożenie było takie samo. Natomiast na próbie zerowej gdzie w polu nie zastosowano ProBio Emów nie zanotowano również wzrostu plonowania !
Czekamy na publikację dalszych badań i doświadczeń firmy Lesaffre, którymi na pewno podzielimy się z czytelnikami.

wywiad przeprowadziła Nastazja Prycik



Dodatkowe informacje:
Aby uzyskać więcej informacji kliknij w link:  .


Statystyka:
Przeglądano: 3809
Ilość komentarzy: 0
Lesaffre Polska S.A.
Napisz recenzję Dalej


731344 wywołań od 19 marzec 2011