Katalog » Co żyje w ProBioEmach Moje konto  
Start Dziedzictwo Natury Zdrowa Ziemia Koszyk Kontakt
Koszyk: 0 szt. Suma: 0,00 zł
Wyszukiwanie
Wyraz(y):
Przedział cenowy:
do
Wyszukiwanie zaawansowane
Kontakt
e-mailsklep@sklep-probioemy.pl
FAX+ 48 71 315 20 61
Tel+ 48 71 315 20 72
GSM+ 48 512 015 812

Godziny konsultacji
9:00 - 16:00
Nowości
Zobacz wszystkie
Aktualności
Co żyje w ProBioEmach   Data: 18 marzec 2011
Wstęp:
Co żyje w ProBio Emach?

Stosując ProBio Emy dla ratowania swojego zdrowia i otaczającego nas środowiska,  w rolnictwie czy hodowli zwierząt, we własnym ogródku czy domu, na pewno zastanawiamy się co takiego  jest w tych preparatach, że posiadają tak wiele zastosowań ? 
Odpowiedź jest bardzo prosta.


Zawartość:

   Pierwszą najliczniejszą grupę stanowią pałeczki Lactobacillus, zwane potocznie bakteriami kwasu mlekowego. Ich naturalnym środowiskiem jest woda, ścieki, produkty spożywcze, a także człowiek oraz zwierzęta stałocieplne, stanowiące ich naturalną mikroflorę w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym. Niemowlęta karmione piersią przyjmują je wraz z pokarmem matki i są nimi kolonizowane. Najważniejszą rolą Lactobacillus w organizmie człowieka i zwierząt jest to,że zasiedlając jego układ pokarmowy tworzą naturalną barierę ochronną przeciwko innym chorobotwórczym bakteriom, czy wirusom. Ich broń stanowi wytwarzany przez nie kwas mlekowy, a także woda utleniona.  Medycyna znała ich dobroczynne działanie od dawna, przez co mają zastosowanie do leczenia biegunek, zakażeń pochwy a także stosuje się jako probiotyki, osłonki do antybiotyków. Lactobacillus liczą 100 gatunków. W ProBio Emach mamy ich około dziesięciu, głównie te gatunki, które  wykorzystuje się w przemyśle mleczarskim do produkcji jogurtów, maślanki oraz do kiszenia kapusty, ogórków czy sianokiszonki. Charakteryzuje je to, że są względnie beztlenowe co oznacza, że preferują środowisko beztlenowe, ale w tlenowym też potrafią przeżyć. Tolerują wysokie stężenie dwutlenku węgla w środowisku.  Do hodowli w warunkach laboratoryjnych wymagają podłoży wzbogaconych w aminokwasy, minerały i kwasy tłuszczowe oraz kwaśnego pH.

      Kolejną grupę stanowią pałeczki Bifidiobacterium, które również stanowią florę bakteryjną układu pokarmowego, jamy ustnej oraz pochwy człowieka i stanowią jedyną naturalną florę dzieci karmionych piersią. Ich najważniejszą właściwością jest to,że wytwarzają witaminy B1, B2 oraz K, a także uwalniają kwas mlekowy, który ułatwia wchłanianie wapnia. Utrzymują kwasowe pH pochwy kobiecej, co zapobiega rozwojowi infekcji i chroni przed wtargnięciem chorobotwórczych bakterii. Pałeczki te rozwijają się tylko w środowisku beztlenowym i do wzrostu wymagają jedynie węglowodanów.

    Kolejną grupę stanowią tlenowe laseczki Bacillus, które są wszechobecne w naszym środowisku. Jest to tak ogromna grupa i ciągle odkrywane są nowe gatunki (Bacillus wratislavensis odkryty   przez naukowców Uniwersytetu Wrocławskiego). Część z tych bakterii jest bezwzględnie chorobotwórcza, a niektóre z nich wytwarzają antybiotyki i są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym. Ich główną zaletą jest to,że wytwarzają przetrwalniki, które są chorobotwórcze dla owadów, a więc wykorzystywane jako biologiczne środki ochrony roślin  w rolnictwie. Przetrwalniki laseczek Bacillus używane są na szeroką skalę w zwalczaniu komarów (Wrocław od lat korzysta z ,,ich usług”). Łatwo je wyhodować w warunkach laboratoryjnych, ponieważ rosną na prostym podłożu, żyją w każdym pH i tolerują wysokie stężenie soli (do 10%), mają także szeroki zakres temperatur, w których żyją.

      Następną grupę bakterii reprezentuje Rhodopseudomonas, pałeczka która bytuje w wodzie, glebie i ściekach. Bierze udział w biodegradacji różnych związków chemicznych zanieczyszczających środowisko, wykorzystują niekonwencjonalne źródła węgla i energii. W hodowli charakterystyczne jest to, że potrafi rozłożyć tlenowo glukozę.

  Oprócz bakterii w ProBio Emach występują również drożdże piekarniane Saccharomyces cerevisiae, które potrafią przeprowadzać fermentację alkoholową, używane do wypieków chleba, w piekarnictwie, browarnictwie i  gorzelnictwie.

Pewne jest, że w ProBio Emach zawarte są tylko te pożyteczne gatunki bakterii i drożdży, które  dzięki swym unikatowym właściwościom odżywiają glebę, zapewniają jej żyzność, rozkładają szkodliwe związki chemiczne oraz związki organiczne powodujące odór.  Mają działanie owadobójcze, a ludziom, zwierzętom i roślinom pomagają chronić się przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów, ponieważ zasiedlając ich organizmy stanowią barierę ochronną przed wnikaniem obcych mikroorganizmów.


mikrobiolog Justyna Kłeczek autorka artykułu
chętnie odpowiem na Państwa pytania
tel. 512 015 813
e-mail: biuro@zdrowa-ziemia.pl



Statystyka:
Przeglądano: 5881
Ilość komentarzy: 0
Napisz recenzję Dalej


731322 wywołań od 19 marzec 2011